Werkboek

Een Dorpendeal vul je zelf in!

Of je nou in een dorp, een stadswijk of een buurtschap woont, de maatschappelijke vraagstukken die spelen zijn er niet eenvoudiger op geworden. Er zitten zoveel kanten aan, er spelen soms grote belangen en er zijn veel partijen in het spel, die allemaal hun eigen wensen hebben. Dan werkt het beter om er samen aan te werken. Hoe? Door een Dorpen- of wijkendeal te sluiten.  

Twee dingen staan voorop bij een Dorpen- of wijkendeal. Eén: het gaat het om het versterken van de (sociale) verbondenheid in een wijk of dorp. En twee: het begint aan de basis bij een lokaal initiatief. Van elkaar leren hoort bij de deal. Niemand kan het alleen. Daarom doen er bij zo’n deal veel partijen mee: behalve de inwoners en vrijwilligersorganisaties ook de gemeente, ondernemers, maatschappelijke organisaties en provincie Gelderland.  

Bij een Dorpendeal maak je bij wijze van spreken een panoramafoto. Vraagstukken hangen met elkaar samen en zijn met elkaar verweven. Dan moet je niet inzoomen, maar juist breed kijken: de integrale aanpak. Ruimte maken voor alle gezichtspunten. En als je daar dan samen mee aan de slag gaat, blijkt dat iedereen heel goed in staat is om verder te kijken dan het eigenbelang. Zo ontstaan er oplossingen met een breed draagvlak.

De provincie gaat ook de komende vier jaar door met het ondersteunen van Dorpendeals. Nu zijn er 15 ondertekend, maar het mogen er wel honderd worden. De Leefbaarheidsalliantie heeft een leuk notitieboek gemaakt met tips uit de praktijk. En veel witte ruimte om plannen te schetsen. Want een Dorpendeal vul je zelf in! Download het notitieboek of vraag gratis een papieren exemplaar via onderstaand formulier of vraag@leefbaarheidsalliantie.nl.

Deze PDF opent in een nieuw browservenster. Je kunt hem direct bekijken of opslaan voor later.

Aanvragen notitieboek Dorpendeal

Een Dorpendeal vul je zelf in! Vraag nu een gratis exemplaar van ons notitieboek aan.