Blog

Wereldse kleuren

‘Van idee naar werkelijkheid’  is een serie van blogs, waarin initiatiefnemers vertellen hoe zijn hun ideeën waarmaken. 

Uit een moeilijke periode kunnen prachtige ideeën voortkomen. Als Dilek Menekşe een poos ziek thuis zit, raakt ze weer aan het haken. Handwerken heeft ze niet meer gedaan sinds ze een jong meisje was. Nu merkt ze dat het haar rust brengt en energie geeft. Ze krijgt weer zin om iets te doen. Al hakend ontstaat haar idee voor Wereldse kleuren: multiculturele ontmoeting door samen te handwerken.

Het idee van Dilek om multiculturele ontmoetingen te organiseren, komt niet zomaar uit de lucht vallen: “Ik gaf als vrijwilliger taalles bij vluchtelingenwerk, maar ik wilde eigenlijk ook iets doen met ontmoeting. Bij een symposium over allochtone jongeren van Bindkracht 10 in Nijmegen, ontdekte ik inspirerende multiculturele activiteiten.” Maar vrijwilligerswerk doen in Nijmegen vanuit Tiel is natuurlijk niet praktisch. En zo raakt Dilek aan de praat met Abdelmalek bij Mozaïek Welzijn in haar eigen woonplaats. In Tiel is zoiets nog niet, weet Abdelmalek en hij oppert of Dilek niet zelf de ontmoetingsplek zou willen opzetten die ze voor ogen heeft? “Ik liet het even bezinken en dacht ‘waarom ook niet’? Ik werd enthousiast en ging aan de slag.”

Een symbolische dag om te beginnen

Dilek krijgt een groep vrouwen bij elkaar en mag gebruik maken van het wijkcentrum in de Hertogenwijk. Ze sprak bijvoorbeeld moeders aan bij het koffiedrinken op school over haar idee en vroeg hen ‘wat vind jíj leuk om te doen’? Abdelmalek zette zijn netwerk in en hielp met contacten leggen. En op 8 maart 2019, internationale vrouwendag, komt voor het eerst een groep van twaalf vrouwen bij elkaar. Dilek: “Elke vrijdagmorgen zijn er vrouwen die samen wandelen. Een aantal vrouwen gaf namelijk aan dat ze liever bijeenkwamen om meer te bewegen. Anderen komen juist om samen te handwerken. Ik neem zelf materialen en restjes mee. Sommige oudere vrouwen drinken alleen koffie mee. Maar ze komen wel.”

De internationale taal van het ambacht

Het gaat Dilek in de eerste plaats om ontmoeting. “Er zijn vrouwen die bijna niet de deur uit komen. Ze brengen hun kind naar school, maar ze doen nergens aan mee, zijn nergens lid van, hebben amper contacten. Ze moeten uit hun comfortzone gehaald worden. Handwerken is heel laagdrempelig en elke cultuur heeft zijn eigen technieken en uitdrukkingsvormen. Het is een multiculturele taal; iedereen neemt zijn eigen kleur mee.” Maar het ambachtelijke van handwerken is ook belangrijk voor Dilek: “Er is zoveel techniek en hectiek in onze levens, het is rustgevend om iets moois en creatiefs met je handen te maken.”

Handwerkatelier

Dilek heeft aangetoond dat er draagvlak is voor haar idee en ze zou haar activiteiten graag structureel maken en een handwerkatelier opzetten. Een kunst- en cultuurplek waar je samen mooie dingen maakt, nieuwe technieken leert en allerlei nieuwe activiteiten kunt ontplooien. Bijvoorbeeld van oude kleren nieuwe maken. Abdelmalek van Mozaïek wees haar op de Leefbaarheidsalliantie Gelderland, omdat de provincie initiatieven voor duurzame ontmoeting ondersteunt. Met geld en advies. Dilek: “Ik had al van de Leefbaarheidsalliantie gehoord, maar wist niet precies hoe het werkt. Ik heb mijn idee gewoon naar de provincie gestuurd. Ik kreeg een enthousiaste reactie, maar ik moest een uitgebreider plan indienen. En toen hoorde ik pas dat ik daar ook hulp bij kan krijgen.”

Duimen

Twee adviseurs van de Leefbaarheidsalliantie helpen Dilek om haar ideeën in het format van een projectplan te gieten en een begroting op te stellen. Best een lastig karwei. Het is nu bijna klaar. Dilek: “Ik heb binnenkort een gesprek met de wijkmanager, want we moeten de 25% eigen financiering nog rond krijgen.” En daarna is het duimen voor de goede afloop. Aan het enthousiasme van Dilek zal het niet liggen, zij zit nog vol met ideeën om een succes te maken van Wereldse kleuren.