Banner_Meet-up_22april.png

MeetUp Samen impact maken

Eenzaamheid, armoede, werkloosheid, obesitas, exclusie. De samenleving wordt geconfronteerd met grote, complexe uitdagingen. Gemeenten kunnen dit niet eenzijdig oplossen. Sociale wijkondernemingen zijn hierin een belangrijke partner. Zij werken integraal en lokaal vanuit de wijk, de buurt of het dorp aan maatschappelijke vraagstukken. Het is een plek waar kwetsbare inwoners op een laagdrempelige manier deel kunnen nemen aan activiteiten, zich kunnen ontplooien en andere wijkbewoners kunnen ontmoeten. De ‘hot spot’ van de wijk dus.  

 

Hoe groot is de maatschappelijke impact van wijkondernemingen? Hoe dragen zij bij aan de gezondheid van wijkbewoners? Wat kan een gemeente doen om de aanpak van een sociale wijkonderneming te versterken? Kom naar de Meet-up!

Onze sprekers

Peter%20van%20't%20Hoog_edited.jpg

Peter van 't Hoog

Gedeputeerde leefbaarheid en inclusiviteit 

Provincie Gelderland

In gesprek over het belang van sociale wijkondernemingen

thumbnail_Foto Angela Vos.jpg

Angela Vos

Beleidsadviseur Publieke Gezondheid en teamleider Monitoring gezondheids-bevordering en Onderzoek van de GGD

Angela Vos neemt ons mee in de wereld van de publieke gezondheid. Ze vertelt ons over het verhaal achter èn voorbij de cijfers: waarom is het belangrijk om naar gezondheid in de breedste zin van het woord te kijken en hoe kunnen we met gezondheid in de wijk aan de slag?

foto erik.jfif

Erik Hendriks

Projectleider Zin in de wijk gemeente Arnhem

Jan%20Hassink%20-%20portrait%20-%20GA--2

Jan Hassink

Onderzoeker Wageningen University en Research

Erik Hendriks en Jan Hassink onderzoeken samen met zes Arnhemse sociale wijkondernemingen hun impact op wijk en wijkbewoners. Het onderzoek focust op de effecten van deelname aan activiteiten bij deze wijkondernemingen op de gezondheid van de inwoners en de leefbaarheid van de wijk. Daarnaast kijkt het naar de succes- of faalfactoren van deze ondernemingen.  Ze presenteren hier de eerste resultaten uit het onderzoek.

Programma 13.00-15.30 - 22 april 2021

Welkom door dagvoorzitter Martine Baar

Peter van ‘t Hoog  - Belang van sociale wijkondernemingen 

Angela Vos - Alles is gezondheid en gezondheid is alles 

Erik Hendriks en Jan Hassink  –

Onderzoeksresultaten impact van sociale wijkondernemingen 

Workshopronde 1 

Workshopronde 2 

Plenaire afsluiting

Workshops

Tijdens de workshops zoomen we in op de (vaak) uitdagende samenwerking tussen sociale wijkondernemingen en gemeentes. Wat maakt deze samenwerking succesvol? Gemeentes en sociale wijkondernemingen delen zowel hun successen als missers en gaan hierover met je in gesprek. Kortom: we leren van elkaar om onze impact te vergroten.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd vanuit het onderzoeksproject Zin in de Wijk https://zinindewijk-arnhem.hub.arcgis.com/ (een samenwerking van zes sociale wijkondernemingen, de gemeente Arnhem en de WUR) en de Leefbaarheidsalliantie in opdracht van de Provincie Gelderland. Centraal staat het delen van kennis en ervaringen tussen sociale wijkondernemingen en Gelderse overheden om de samenwerking te verbeteren. Samen maken we meer impact!