Blog

Samen Impact Maken

De kracht van sociale wijkondernemingen; de oogst van 4 jaar onderzoek ‘Zin in de Wijk’. 

Een feestelijke afsluiting

Onderzoekers van Wageningen Universiteit en gemeente Arnhem volgden vier jaar lang zes Arnhemse sociale wijkondernemingen onder de noemer ‘Zin in de Wijk’. Op 17 november 2022 sloten we gezamenlijk het vierjarig onderzoek feestelijk af. Onderzoekers Jan Hassink en Erik Hendriks presenteerden de onderzoeksresultaten en gingen in op de volgende vragen: Welke impact hebben sociale wijkondernemingen, welke ontwikkeling maakten zij door, welke kansen bieden zij de wijk en wijkbewoners en hoe kunnen gemeente en sociale wijkondernemingen daar samen in optrekken?  Hoe kunnen andere gemeentes en sociale wijkondernemingen de geleerde lessen toepassen?

We startten met een film over de zes organisaties. Lenneke Vaandrager (Hoogleraar Gezondheid en Maatschappij aan Wageningen Universiteit) en Lineke van Hal (lector Arbeid en Gezondheid aan HAN University of Applied Sciences) lichtten toe wat volgens hen het bijzondere is aan de aanpak van deze sociale wijkondernemingen.

Wethouder Mark Lauriks van de gemeente Arnhem nam onze publicatie in ontvangst. Zijn conclusie was: “Sociale wijkondernemingen zijn onmisbaar. Voor de stad, maar bovenal voor mensen voor wie ze verschil maken. Stuk voor stuk zijn het plekken om je thuis te voelen in de wijk. Ze creëren kleine gemeenschappen en binden de buurt aan zich door hun gedrevenheid en passie. Of ze nou bezig zijn met activiteiten voor ouderen, ontmoeting, jongerenwerk of het planten van groen. En daar moeten we samen de ruimte voor maken.”

Van de bijeenkomst is een leuke aftermovie gemaakt. Die vind je hier.

Mark Lauriks: “Ze doen wat wij als gemeente niet kunnen. Deze sociale wijkondernemingen zijn de toekomst: dit is hoe we de samenleving vorm gaan geven.”

Wat is Samen Impact Maken?

Samen Impact Maken is een samenwerking van de gemeente Arnhem, de WUR en de Leefbaarheidsalliantie. Met ‘Samen Impact Maken’ bouwen we aan een Gelders netwerk van sociale wijkondernemingen, bewonersbedrijven en gemeenten. Jaarlijks organiseren we een aantal inspirerende bijeenkomsten waarin we kennis met elkaar delen, inzoomen op landelijke en regionale best practices. Waar nodig zetten we ons netwerk in. Hiermee proberen we de transitie naar vitale en gezonde buurten en bewoners te versnellen.

Wat is Zin in de Wijk?

Samen Impact Maken is voortgekomen uit het onderzoeksproject Zin in de Wijk. Hierin onderzoeken zes Arnhemse sociale wijkondernemingen samen met Wageningen Universiteit en de gemeente Arnhem hun impact op de wijk en wijkbewoners. Dit vierjarig onderzoek focust op de effecten van deelname aan activiteiten bij deze wijkondernemingen op de gezondheid van de inwoners en leefbaarheid van de wijk. Daarnaast wordt er gekeken wat de succes- of faalfactoren van deze initiatieven zijn. Samen Impact Maken wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland, de gemeente Arnhem, de WUR, de Leefbaarheidsalliantie en ZonMw.

Wil je meer weten?

Over de zes sociale wijkondernemingen of juist over het onderzoek Zin in de Wijk? Bekijk dan de website van Zin in de Wijk.