Thema: Ontmoeting

Van moestuin tot ontmoetingsplek voor de wijk

Initiatiefnemer

Ellen Willems

Doetinchem

Naam initiatief Stadsboerin Doetinchem

Belangrijkste ondersteuning Ondersteuning

Bekijk ook: website

Locatie Doetinchem Op kaart bekijken

De eerste keer dat Sylvia Sikkema, adviseur van de Leefbaarheidsalliantie, Ellen Willems ontmoette, zaten ze met hun winterjassen aan in een schuurtje op het terrein van de voormalige gevangenis in Doetinchem. Ellen had een droom: ze wilde hier een ontmoetingsplek realiseren waar mensen met allerlei achtergronden samen zouden komen en de verbinding met de natuur weer zouden vinden. En dat is gelukt, de Stadsboerderij is een prachtig initiatief waarin alles samenkomt: samen tuinieren, oogsten, koken en eten. Daarmee worden allerlei verschillende groepen mensen aan elkaar verbonden.

 

Onze vraag
Om zowel binnen- als buitenshuis de boel te kunnen opknappen, was er een flink bedrag nodig. Hoe krijgen we dat bij elkaar?

Zo zijn we geholpen
De Leefbaarheidsalliantie heeft ons op verschillende manieren geholpen, zoals meedenken over de praktische haalbaarheid, over statuten voor de stichting en een goede begroting. De adviseur wees ons op subsidieregelingen waar de Stadsboerin aanspraak op kon maken. Om de kans van slagen te vergroten is de subsidieaanvraag in tweeën opgesplitst. Een aanvraag voor het tuinieren buitenshuis, en een voor het samen koken binnenshuis. Op die manier kreeg de Stadsboerin een goede start.

Dit is het resultaat
De Stadsboerin is inmiddels veel meer dan een moestuin. Er worden varkens, kippen en bijen gehouden. We koken dagelijks. Daarnaast is er een bloemenpluktuin en zijn er allerlei activiteiten: een naaiatelier, een groencafé, workshops, inloopuren voor jongeren. Er komen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, migranten die de Nederlandse taal willen leren, mensen die burn-out zijn geraakt en ook veel belangstellenden en toeristen. We hebben een vast team van vrijwilligers die onderling een hechte band hebben gekregen. Ontmoeting en verbinding, duurzaam en leefbaar komt bij Stadboerin allemaal bij elkaar. 

Dit initatief is begeleid door:

Adviseur

Sylvia Sikkema

Dorps- & Gemeenschapshuizen