Thema: Dorpshuizen & verenigingen

In Casa de Pauw wordt iedereen gehoord

Initiatiefnemer

Corine, Melchior en Rob

Arnhem

Naam initiatief Casa de Pauw

Belangrijkste ondersteuning Samenwerken & vrijwilligers

Bekijk ook: Website

Locatie Arnhem Op kaart bekijken

In de villa, het herenhuis en het klooster van Casa de Pauw in Arnhem, wonen 43 volwassenen en 12 kinderen. In de jaren ’80 was het een kraakpand. De toenmalige bewoners wilden ervoor zorgen dat het pand behouden bleef en richtten een stichting op om onderhoud en bewoning te regelen. De huidige bewoners willen dat voortzetten. Wat hen bindt is de wens om in een sfeer van betrokkenheid met anderen samen te leven en zorg te dragen voor de gedeelde omgeving.

Onze vraag
Met zoveel mensen bij elkaar is het logisch dat niet alles van een leien dakje gaat. Zo blijkt in de praktijk dat sommige bewoners hun plichten ontlopen en het werk vaak op dezelfde schouders belandt. Dat geeft frustraties, die vooral onderling worden geuit en niet in de groep. Hoe kunnen we hierover op een goede manier in gesprek? 

“Met de Deep Democracy-principes die we van Hanneke en Sandra hebben geleerd, konden we een beginnend conflict in de kiem smoren. Het is een cadeautje te leren deze principes toe te passen.” Bewoner Corine

Zo zijn we geholpen
Vanuit de Leefbaarheidsalliantie hebben Hanneke en Sandra ons kennis laten maken met Deep Democracy. Met Deep Democracy neem je geen genoegen met de mening van de meerderheid, maar ga je op zoek naar de afwijkende mening en de wijsheid van de groep. De adviseurs hebben Deep Democracy geïntroduceerd tijdens een verenigingsvergadering met uitleg en praktische oefeningen. Zo leerden we het zelf toepassen. 

Dit is het resultaat
Na vijf sessies is er al veel resultaat: er komen meer bewoners opdagen bij de vergaderingen en iedereen luistert naar elkaar. We vergaderen doelgericht in plaats van oeverloos te discussiëren. We bereiden de vergaderingen goed voor en merken dat de afspraken serieus worden genomen. De sfeer is stukken beter, er wordt weer gelachen. 

Dit initatief is begeleid door:

Adviseur

Hanneke van Keijsteren

Samenwerken & vrijwilligers