Thema: Ontmoeting

Een dorpstoekomstplan voor Oud Zevenaar

Initiatiefnemer

Maike Weenink

Oud-Zevenaar

Naam initiatief Het Dorpsnetwerk InOudZevenaar

Belangrijkste ondersteuning Van idee naar werkelijkheid

Bekijk ook: Dorpsnetwerk InOudZevenaar

Locatie Oud Zevenaar Op kaart bekijken

De plaatselijke school krijgt een regiofunctie, een aantal boeren zijn uitgekocht ten behoeve van natuurontwikkeling en het nieuwe klompenpad trekt veel wandelaars en meer verkeer. Oud Zevenaar is een dorp met 600 inwoners en de laatste jaren in transitie. Hoe blijf je als klein dorp leefbaar voor de toekomst?

 

Onze vraag
Als Dorpsnetwerk vroegen wij ons af hoe we samen met onze dorpsgenoten meer richting kunnen geven aan de toekomst van ons dorp.

Zo zijn we geholpen
Adviseurs Benno en Yvonne hielpen ons met het betrekken van dorpsgenoten op een laagdrempelige en aantrekkelijke manier. Van groepssessies tijdens burendag tot aan het spreken van basisschoolleerlingen. Zoveel mogelijk dorpsbewoners zijn betrokken. Het meest unieke was toch wel de georganiseerde dorpssafari waarin twee vragen centraal stonden: ‘wat zijn de vijf dingen die we willen behouden?’ En ‘wat zijn de bedreigde diersoorten?’

Dit is het resultaat
De input van meer dan 160 inwoners is samengevoegd tot het Dorpstoekomstplan. Een praktische dorpsplattegrond met kansenkaarten en 13 thema’s: van een centraal gelegen dorpshuis tot duurzaamheid. Met dit plan kunnen we in gesprek met elkaar, de gemeente en andere partijen. De verbondenheid en saamhorigheid onderling groeit al. Er ontstaan nieuwe verbindingen doordat dorpsgenoten die niet actief betrokken waren bij verenigingen nu wel enthousiast hebben kunnen meedenken en meedoen.

Dit initatief is begeleid door:

Adviseur

Yvonne Ebbers

(Wijk)verenigingen

Adviseur

Benno Elshof

Van idee naar werkelijkheid