Thema: Groen & duurzaam

Afval bestaat niet

Initiatiefnemer

Energie Coöperatie Zonnig Zieuwent

Zieuwent

Naam initiatief Project D

Belangrijkste ondersteuning Van idee naar werkelijkheid

Bekijk ook: Website

Locatie Zieuwent Op kaart bekijken

Project D is een verrassend lesprogramma voor basisscholen waarmee kinderen kennismaken met het thema duurzaamheid. Kinderen gaan zelf op onderzoek uit over thema’s zoals voedsel, afval en energie. Ze onderzoeken op welke manier deze thema’s van invloed zijn op een duurzame levensstijl.  

Onze vraag
We willen de kinderen uit ons dorp betrekken bij het duurzaam maken van Zieuwent. Samen met de school en de Leefbaarheidsalliantie willen we kijken hoe we een lesprogramma kunnen maken waarin kinderen vooral zelf op onderzoek uitgaan.  

Zo zijn we geholpen
De start van het project is groots aangepakt. De Leefbaarheidsalliantie heeft ons geholpen om deze start tot een succes te maken. Door hun netwerk in te zetten, mee te denken over de invulling van de dag en mensen uit te nodigen om te komen. Verder zijn we geholpen bij het organiseren van (bedrijfs)uitjes buiten school, het opzetten van een prijsvraag, het organiseren van een eindtentoonstelling en het maken van een filmpje over ons mooie project. 

Tijdens project D zijn allerlei ideeën gaan bruisen bij kinderen. De drie beste ideeën zijn met de geldprijs van onze energiecoöperatie uitgevoerd. Zo komt budget vanuit ons duurzame dorpsfonds heel goed terecht! 

Dit is het resultaat
De leerlingen van de basisschool in Zieuwent hebben een uniek lesprogramma over duurzaamheid gevolgd. Ze leerden dat je varkensoren best kunt eten en dat je groenten eenvoudig zelf kunt verbouwen. Niet alleen de leerlingen weten nu meer over duurzaam leven, ook hun familie en bekenden zijn veel te weten gekomen tijdens de eindpresentatie die de leerlingen hebben gegeven.  

Dit initatief is begeleid door:

Adviseur

Maaike Jeronimus

Armoede

Adviseur

Margret Klein Holkenborg

Groen & Duurzaam