• hneuijen

We pakken de draad weer op

Bijgewerkt op: 29 jun. 2021

De Leefbaarheidsalliantie toert deze zomer door Gelderland


De Leefbaarheidsalliantie gaat op zoek naar wat er leeft. We zetten onze bus op een centrale locatie om te horen hoe de periode van lockdowns is geweest voor iedereen. Voor vrijwilligers, bewoners, verenigingen, ontmoetingsruimtes en organisaties die afhankelijk zijn van vrijwilligers. Wat betekende het voor de werkzaamheden, de inkomsten, de onderlinge band? Lukte het om nuttige dingen te blijven doen? Wat heeft de afgelopen periode opgeleverd? En wat betekent dat voor de toekomst: hangen er donderwolken boven het hoofd of is de weg bezaaid met rozen?

In gesprek met bewoners bij de Alliantiebus

Wat we al weten

Een idee hierover heeft de Leefbaarheidsalliantie al wel. In november 2020 belden we naar ruim 150 initiatieven en dorpshuizen om te horen hoe het met hen ging. We spraken initiatieven die activiteiten moesten stopzetten en merkten hoeveel dat met de, vaak kwetsbare, deelnemers deed. We hoorden dat netwerken verschraalden en sommige deelnemers afhaakten toen alles ineens online moest. Vrolijk werden we van de vele creatieve ideeën om tóch iets te doen, de hartverwarmende acties om contact te houden en de pragmatische oplossingen.

Nieuwe toekomst

Wordt de toekomst een vervolg van vroeger? Gaan we terug naar de bekende manier van werken en pakt iedereen zo snel mogelijk de oude patronen weer op? Of vernieuwen we de toekomst, omdat we interessante ontdekkingen hebben gedaan en we lessen hebben geleerd die we willen toepassen? Hoe bewoners, organisaties en initiatieven tegen deze onderwerpen aankijken, daar gaat de Leefbaarheidsalliantie naar op zoek. De resultaten koppelen we terug aan provinciale staten en andere betrokkenen die interesse hebben. En natuurlijk bekijken we wat we zelf kunnen betekenen ter ondersteuning.

Praat mee

Gemeenten, dorpen, kernen of wijken. Welzijnsorganisaties, buurthuizen of bewonersinitiatieven. Als dit verhaal jou aanspreekt en je denkt ‘ja, dat gesprek wil ik ook graag aangaan’. En als je benieuwd bent hoe anderen hier tegenaan kijken, dan ben je van harte welkom om met de Leefbaarheidsalliantie te bekijken wanneer we ook in jouw omgeving komen parkeren.260 weergaven0 opmerkingen