SDG’s: van internationale samenwerking naar veranderaar in de wijk?!

Bijgewerkt op: 3 mrt. 2021

SDG’s: dan weet je natuurlijk meteen waar we het over hebben? De afkorting staat voor Sustainable Development Goals, oftewel de wereldwijde VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. En dat gaat net zo goed over armoede, eerlijk delen, honger en gendergelijkheid als over het klimaat en het milieu. Grote thema’s. Maar geen ver-van-mijn-bed-show.


Bewoners, bedrijven en overheden overal op de wereld zijn uitgenodigd om samen te werken aan het realiseren van deze doelen, zodat de aarde in 2030 een betere plek is. Klinkt ingewikkeld en misschien ongeloofwaardig, maar wij leggen je uit waarom je wél aan de slag moet met deze SDG’s.

1) De SDG’s gaan juist over jou en jouw wijk

De SDG's zijn dus 17 doelen waar we met de hele wereld aan moeten werken. ‘Doelen voor de hele wereld? Hoe doe ik als initiatief daar nou aan mee?’ hoor ik je denken. De kans is groot dat jij al een bijdrage levert aan een van de Sustainable Development Goals. Sterker nog: op de schaal van de wijk werken veel bewonersinitiatieven – vaak zonder het zelf door te hebben – dagelijks aan het realiseren van een of meerdere doelen. Bijvoorbeeld door het helpen van mensen in armoede of het inclusiever maken van hun vereniging.Als jij en jouw initiatief je bewust bent aan welke doelen jouw initiatief bijdraagt, kun je veel beter uitleggen wat jullie impact is. In een taal die iedereen begrijpt. Denken in SDG’s wordt de komende jaren de manier om te kijken naar veranderopgaven. Als je je de bijbehorende termen nu vast eigen maakt, kun je straks goed meepraten en meebeslissen.


2) Een echte plek aan de tafel

Het opstellen en praten over de doelen waaraan jij bijdraagt, heeft heel wat voordelen. Zo kan je jouw initiatief beter organiseren, denk bijvoorbeeld aan keuzes die je maakt voor activiteiten of welke plannen jij maakt voor het volgende jaar. Je kunt jezelf makkelijker verbinden met partners, de overheid en bedrijven. En het helpt ook bij het meten en praten over de impact van jouw initiatief.


Als je voor jezelf helder hebt wat jouw impact is, opent dat nieuwe deuren zowel bij de overheid als in de commerciële wereld. Hoewel er ook van het bedrijfsleven verwacht wordt duurzame veranderingen te organiseren, weten zij vaak nog geen invulling te geven. Bewonersinitiatieven die al bezig zijn met lokale uitvoering van de SDG’s kunnen hierbij helpen. Daarmee realiseer je een samenwerking die de SDG’s overstijgt.


Ook aan de slag met de SDG’s?

De Leefbaarheidsalliantie start samen met het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) een coachingstraject voor impactmakers! In dit coachingstraject helpen we Gelderse bewonersinitiatieven hoe zij met hun initiatief meer impact kunnen maken met behulp van de SDG’s.

Iets voor jou? Doe dan mee en meld je aan!

64 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven