Plakboeken vol krantenknipsels


Ik wil dat het slaagt! is een serie van zes blogs, waarin initiatiefnemers vertellen hoe zijn hun ideeën waarmaken. Blog 5#6: In de krant.

Toen Jokes in het voor haar onbekende Eibergen kwam wonen wilde ze graag mensen leren kennen. Ze meldde zich aan als vrijwilliger bij historisch museum de Scheper. “Eerst was ik daar gastvrouw en inmiddels ben ik persvoorlichter. Ik wil het graag steeds beter doen. Door de 2-delige workshop ‘Mijn persbericht in de krant’ van de Leefbaarheidsalliantie hebben mijn artikelen meer structuur en zijn ze makkelijker leesbaar. Ik heb er echt gein in!” Jokes werkte altijd in de reisbranche. Schrijven deed ze voor de Schiedamse duikvereniging. Vijf jaar geleden verhuisde ze van Zuid-Holland naar de Achterhoek. Jokes: “Ik kende nog niets in Eibergen en zag in de plaatselijke krant een oproep van museum de Scheper voor nieuwe vrijwilligers. Dat leek me een mooie manier om mensen te leren kennen.” Wachten Jokes begon in het museum als gastvrouw. Dat betekent dat je moet wachten totdat er bezoekers zijn. En dat is niets voor Jokes: “Ik kan echt niet stilzitten, ik moet iets te doen hebben. In het begin wist ik nog niet zoveel van de historie van het museum en de regio Berkelland. Daar heb ik me tijdens het wachten in verdiept. Ik ben online gaan zoeken en kwam in die zoektocht ook verouderde informatie over het museum tegen.” Aandacht Als vanzelf pakt Jokes haar schrijfhobby op. Ze schrijft persberichten over exposities, modeshows en lezingen die het museum organiseert. Ook schrijft ze een verhalenreeks over Herman en Betsy, de oorspronkelijke bewoners van de villa en boerderij waar het museum in gevestigd is. “Je moet aandacht vragen voor de dingen die je organiseert in het museum. Mensen moeten denken ‘hé daar wil ik naar toe’. En de verhalen over Herman en Betsy die spraken mensen echt aan.” Persbericht in de krant “Ik stuur mijn berichten naar lokale pers. De redacteur van Berkellandnieuws geeft tips over hoe ik mijn teksten kan verbeteren. Ik leer er veel van en hij krijgt betere artikelen. Ik haal plezier uit schrijven en tegelijkertijd ben ik perfectionistisch. Dus ik wil graag blijven leren betere berichten te schrijven. Toen ik hoorde van de workshop ‘Mijn persbericht in de krant’, die de Leefbaarheidsalliantie organiseerde, heb ik me dan ook direct aangemeld.” Positief verschil “Ik heb veel geleerd van de workshop. Dat het bijvoorbeeld goed is om met een citaat te werken. Dat had ik nog nooit gedaan. Als ik artikelen van twee jaar terug vergelijk met wat ik nu schrijf, dan zie ik echt verschil. Ik propte de artikelen voorheen vol met feiten en er was weinig structuur. Ik hou me nu aan het stappenplan van de training. Dat brengt veel structuur en het maakt het veel makkelijker leesbaar. Het bestuur zei laatst tegen me ‘je bent echt een kostenpost voor ons, de plakboeken zijn niet aan te slepen voor al die artikelen’. Dat was wel wat ongemakkelijk, maar is wel een mooi compliment!”

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven