Leefbaarheid in tijden van Corona: Huis van Renkum

Door heel Gelderland zijn bewonersinitiatieven op het vlak van leefbaarheid gedwongen hun werk anders in te richten. Hoe doen ze dit nu? Welke creatieve of noodzakelijke oplossingen verzinnen ze?

Dit ontmoetingscentrum in Renkum ontvangt wekelijks zo’n 200 bezoekers. Dat kan nu natuurlijk niet. Veel van de bezoekers zijn kwetsbaar en eenzaam. Ze hebben grote behoefte aan de dagelijkse maaltijden en georganiseerde activiteiten van Huis van Renkum.

Nilay Kulci, locatieleider, vertelt: ‘’we zien op online media een groot aanbod van mensen die willen helpen. Maar de vraag is totaal niet in beeld. Want juist de mensen die het hardst nodig hebben zitten niet op social media. We zijn nu daarom alle bezoekers aan het bellen. Het gaat dan om zo’n 200 kwetsbare mensen die onze gezamenlijke maaltijden en activiteiten écht missen.

Het beeld tot nu toe? Met stip op nummer 1 staat de behoefte aan maaltijden aan huis. We inventariseren hoe we dit kunnen regelen in samenwerking met thuiszorg, huisartsen, welzijnswerk en onze pool aan vrijwilligers.We hebben sowieso nu al een pool van 40 inwoners die iets extra’s willen doen maar we moeten nu de logistiek gaan regelen.

Muren komen nu al op me af Op nummer 2 staat de behoefte aan sociaal contact. Veel mensen zien nu de muren al op zich af komen. De meningen verschillen of je een gezonde vrijwilliger er op af mag sturen. Digitale oplossingen zoals videobellen zijn maar voor een kleine minderheid weggelegd. Dus hierin zijn we nog aan het zoeken.

De georganiseerde activiteiten van Huis van Renkum zijn allen geannuleerd. Vergis je niet: voor veel mensen zijn die activiteiten het hoogtepunt van hun week. Wel is er nog op kleine schaal inloop mogelijk. Maar niet iedereen kan of wil de deur nog uit.

We hopen nu snel een systeem op te zetten waarbij we in ieder geval onze vaste bezoekers die nu niet de deur uit kunnen van een warme maaltijd kunnen voorzien. Zo slaan we twee vliegen in één klap. Wij gaan door met onze maaltijden en mensen die nu graag de handen uit de mouwen willen steken kunnen aan de slag."

#leefbaarheidintijdenvanCorona

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven