Leefbaarheid in tijden van Corona: Club Goud organiseert buitenconcerten voor ouderen


Door heel Gelderland zijn bewonersinitiatieven op het vlak van leefbaarheid gedwongen hun werk anders in te richten. Hoe doen ze dit nu? Welke creatieve of noodzakelijke oplossingen verzinnen ze?

Club Goud organiseert bijzondere activiteiten om jong en oud te verbinden. Denk aan bokswedstrijden of samen muziek maken. Nu ontmoeting niet mogelijk is verzint Club Goud nieuwe manieren. Initiatiefneemster Moniek van Daal vertelt vol enthousiasme: voor veel ouderen is bezoek juist hét lichtpuntje van de dag. Het is zo enorm sip dat ze nu geen bezoek mogen ontvangen. Ook zijn alle groepsactiviteiten natuurlijk afgelast.

Maandagochtend bedacht ik daarom dat we best buitenconcerten kunnen organiseren bij ouderencentra. De ouderen kunnen dan vanuit het raam of vanaf hun balkon meegenieten van de muziek. Ik heb een oproepje geplaatst via social media en binnen een half uur had ik de eerste aanmeldingen van muzikanten. Dinsdagmiddag was het eerste concert een feit.

En vanmiddag hadden we alweer een tweede concert in Nijmegen. De reacties zijn hartverwarmend. Niet alleen van de ouderen zelf. Maar ook van het zorgpersoneel voor wie dit natuurlijk echt pittige tijden zijn. Ze kijken en deinen lekker mee op de muziek, ze zwaaien mee met theedoeken. We kijken zelf met een brok in de keel mee.“

Olievlekwerking Er is echt veel animo voor de buitenconcerten, merkt Moniek van Daal. “Ik word platgebeld door de regionale én landelijke pers. Gisteren waren we met het eerste concert op het NOS journaal. Bij muzikanten valt het werk nu weg. Zij vinden het leuk om op deze manier iets te betekenen. Ook zijn er natuurlijk genoeg ouderen in zorgcentra en verpleeghuizen voor wie een buitenconcert een enorme opkikker kan zijn.

Het is echt niet moeilijk om dit op een verantwoorde manier te organiseren. Het zou daarom super zijn als dit idee zich als een olievlek door Nederland verspreidt. Zodat we door heel Nederland de ouderen die het echt zwaar hebben omdat hun dagelijkse lichtpuntjes nu verdwenen zijn met muziek blij kunnen maken.”

#leefbaarheidintijdenvanCorona

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven