Je bent welkom: online én offline

Een lange rij voor de damestoiletten. Tijdens het wachten valt mijn oog al snel op het invalidentoilet. Meestal is die wel vrij. Zal ik wel of zal ik niet? Soms wint de verleiding het van mijn geduld. Maar dat is nu verleden tijd. Ik wil niet dat iemand in zijn broek plast, omdat ik het invalidentoilet bezet houd.


Ik heb het geluk dat ik kan gaan en staan waar ik wil. Voor mijn naasten geldt dat ook. Ik was eerlijk gezegd niet echt bezig met een toegankelijke leefomgeving. Maar daar is dit jaar verandering in gekomen. Collega Tirzah is ons team komen versterken en deelt haar rolstoelervaringen met me. Daarnaast mag ik vanuit de Leefbaarheidsalliantie het project Natuurbanden ondersteunen. Aanjager Fia Schooljan zet zich in voor toegankelijke recreatiegebieden.


Er kan veel wél

Tirzah en Fia weten beiden hoe het is om (tijdelijk) niet te kunnen lopen en maar beperkte energie te hebben. Beiden weten hier een positieve draai aan te geven. Kijken naar wat wel kan. En dat is waarschijnlijk meer dan dat je nu denkt. Je moet er alleen wel even aandacht aan willen besteden. In het bos wandelen met je buurvrouw die een rollator gebruikt? Dat kan prima met een bosrolstoel. Uit eten in je favoriete restaurant? Dat kan best als er een invalidentoilet beschikbaar is.


Spelletjes spelen

Door de maatregelen om het coronavirus tegen te gaan, werken we opeens veel meer vanuit huis, ontmoeten we onze vrienden online en gaan we digitaal naar een museum. Dat kon voordat het coronavirus ons land binnentrad natuurlijk ook wel, maar dat deden we bijna niet. Tirzah vertelde me dat ze sinds ze in een rolstoel zit zelden bij vrienden op bezoek komt. Hun woningen zijn niet rolstoelvriendelijk. Toen iedereen opeens thuis kwam te zitten organiseerden ze online een spelletjesavond. Superleuk!


Iedereen is welkom

Nu is alles online organiseren voor mensen die mindervalide zijn natuurlijk niet de oplossing. We moeten ook in de fysieke wereld ervoor zorgen dat iedereen welkom is en zich welkom voelt. Ik zie het meer als een mooie versterkende combinatie. Dus én online kijken wat er mogelijk is én fysiek ervoor zorgen dat mensen met een beperking ook kunnen zijn waar ze willen zijn. Als we allemaal een stapje in de goede richting zetten is dat al winst. In een invalidentoilet zul je mij niet meer zien. Welke stap zet jij?

90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven