Hoe stevig sta jij in de storm?

Een week vol wind! Dudley, Franklin en Eunice lieten het spoken. Maar waarom wordt de ene boom wel geveld en de andere niet? De bomen die vol in de wind staan, blijven staan en andere op meer beschutte plekken breken juist of raken ontworteld. Adviseur Benno Elshof ziet een verband met het werk van de Leefbaarheidsalliantie.


De bomen die regelmatig wind vangen, passen zich aan de omstandigheden aan en hebben weerstand opgebouwd. Je ziet ze wel in aan de kust of een bosrand, vol op de wind. Kromgetrokken en taai. Natuurlijk valt het oude hout uit de bomen, zo vernieuwt een boom zich. De bomen in de luwte kunnen veel minder goed tegen een stootje en zijn een makkelijke prooi voor de storm. Ook is een storm onverbiddelijk voor bomen die ziek blijken te zijn. In de stad zijn juist de bomen kwetsbaar die in een bodem staan die sterk verdicht is door asfalt en verkeer. Die wortels krijgen niet genoeg ruimte om te groeien. Hoe sterk sta jij, jouw initiatief, je ontmoetingsplek of jouw sociale onderneming in een storm? Heb jij voldoende weerstand om een periode van chaos, zoals we de laatste twee jaar meemaakten, te overleven? Belangrijk is om een goede basis te hebben en flexibel te zijn. Net als bij een boom, blijven de initiatieven die goed geworteld zijn, overeind. Dunne flexibele twijgen buigen makkelijker mee dan oude vermolmd hout. Hoe stevig sta jij?


De Leefbaarheidsalliantie ondersteunt initiatieven, dorpshuizen, buurtcentra en sociale ondernemingen die willen nadenken over stevigheid en flexibiliteit. Meer weten, neem contact met ons op we helpen graag om de wind (weer) in de zeilen te krijgen!


Benno Elshof

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven