De anderhalvemeterdagopvang: soep uit de groentetuin

Stel je voor, je hebt een prachtige groene locatie waar je jouw droom elke dag weer verwezenlijkt. Een ontmoetingsplek voor mensen die zorg nodig hebben en voor mensen die behoefte hebben aan ontmoeting. Van PGB-cliënten tot mantelzorgers. Een plek waar mensen één kunnen zijn met de natuur, nieuwe talenten ontdekken en waar een luisterend oor nooit ver weg is. Het wordt lente, alles gaat groeien en bloeien en dan moeten de deuren dicht.

Karin van den Bergen is de drijvende kracht achter de Mollenhof in Oeken. Ze vertelt hoe zij er de afgelopen weken toch voor mensen kon zijn. 

“De eerste week zijn wij dichtgegaan en zaten wij met onze handen in ons haar, hoe nu verder?!” vertelt Karin. “We merkten dat mensen in de problemen raakten omdat wij dichtgingen, dus hebben we bedacht hoe we toch iets konden doen. We hebben de deur heel voorzichtig weer wat opengezet door één op één te gaan werken: per dagdeel maximaal vier bezoekers en vier begeleiders. De ene helft blijft buiten blijft, de andere helft blijft binnen.”

Een praatje maken

Karin: “Sommige van onze vrijwilligers behoren tot de kwetsbare groep die echt thuis moet blijven. Maar ze kunnen wél iets doen. Zij houden wekelijks contact met onze cliënten om een praatje te maken en een luisterend oor te bieden. Zo kunnen ze toch een zinvolle bijdrage leveren en hebben ze zelf ook afleiding.”

Met vrijwilligers die wel de deur uit mogen, maken ze soep met groenten uit de tuin van De Mollenhof. Op dinsdag en donderdag gaan ze dan rond lunchtijd met een grote pan langs de deuren. Lekker, maar waar het Karin ook om gaat: “Zo heb je ook bij de voordeur een contactmoment. Elkaar even in de ogen kunnen kijken, een gesprekje voeren, horen wat mensen thuis eventueel nodig hebben.”

Vervoer Normaal gesproken komen veel bezoekers van de Mollenhof met de taxidienst, maar dat gaat nu niet. Sinds enkele weken hebben ze dat nu anders geregeld. Per dagdeel komt één van de cliënten met de taxi, terwijl de andere cliënt gebracht wordt door zijn of haar partner. Om meer mensen bij te kunnen staan, heeft Karin de openingstijden verruimd: “Sinds kort zijn we negen dagdelen open. Bijna iedereen die voor corona kwam, komt nu ook minimaal één dagdeel langs.”

Zon op je huid Karin heeft zich zorgen gemaakt dat niemand van de uitbottende lente zou kunnen genieten, maar door het harde werken van iedereen is het toch gelukt om mensen te ontvangen. Haar blijdschap daarover is aanstekelijk:


“De mensen die langskomen zijn er zo blij mee. Eruit kunnen, in de buitenlucht zijn en de zon op je huid voelen, en dat allemaal op een plek waar ze gehoord worden. Ook in de anderhalvemetersamenleving kun je iemand op een stoel in de natuur zetten. En dat doet ieder mens goed.”

Wat kan er wel Het is bij De Mollenhof gelukt om er voor en door de mensen te zijn. En natuurlijk zijn ze druk doende om te kijken hoe ze straks binnen de regels weer wat kunnen uitbreiden. Er wordt alvast een buitentoilet geplaatst om de groepen beter te kunnen scheiden. 


Heeft Karin tips voor anderen? “Kijk naar wat mensen zelf nodig hebben en geef hen zelf verantwoordelijkheid. Dan merk je dat ook in deze moeilijke tijden mensen creatief genoeg zijn om een positieve draai te geven aan hun leven. Veel mensen zitten nu in angst thuis, terwijl er ook in de huidige tijden nog zoveel wél mogelijk is. Blijf in gesprek en ontdek waar de behoefte zit bij mensen. Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.”

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven