De 1,5 meter scouting: kampvuur in de regen!

Eindelijk kwam het verlossende woord van het kabinet: kinderen t/m 18 jaar mogen weer meedoen aan georganiseerde sport- en spelactiviteiten. Dat hoef je de leden van Scoutinggroep de Markesteen in Velp maar één keer te zeggen. Zij zijn 2 mei gelijk weer gestart. Rik is leiding van een groep kinderen tussen de 12 en 15 jaar en deelt hoe het is, scouting op anderhalve meter.


Vanuit Scouting Nederland zijn er gelukkig veel richtlijnen, ideeën en tips gedeeld, waardoor je als vrijwilliger niet alles zelf hoeft te bedenken. In een handig A4-tje staan veel aanwijzingen verzameld wat je wel en niet moet doen. En ken je de site anderhalvemeterspellen al? Deel je kennis Iedereen die sport- en spelactiviteiten met kinderen en jongeren begeleidt, kan zijn voordeel doen met wat Scouting Nederland bedacht heeft. Ook als je geen scout bent. We kunnen elkaars hulp goed gebruiken om met elkaar het wiel opnieuw uit te vinden. Buiten blijven Hoe verging het Rik en zijn groep scouts? Ter voorbereiding is er extra schoongemaakt. En van tevoren is met de kinderen afgesproken: ‘iedereen brengt zijn eigen drinken mee en we blijven buiten’.


Rik: “Dat laatste was wel even lastig toen het opeens heel hard begon te regenen. Hoewel iedereen behoorlijk baalde om in de regen een vuurtje te maken, had iedereen scouting heel erg gemist.” Even wennen Rik: “Toch was het eerst behoorlijk chaotisch. Iedereen moest wennen aan de 1,5 meter afstand. In het begin moesten we veel waarschuwen en goed blijven opletten dat iedereen zich aan de regels hield. Voor de duidelijkheid hebben we toen afgesproken dat iedereen van de groep afstand van elkaar moet houden, dus ook als je familie bent. Dit maakt het duidelijk en goed te handhaven voor iedereen.”

De leiding had spellen bedacht waar je van nature al veel afstand bewaart, bijvoorbeeld levend tafelvoetbal of een sluipspel.

Begin klein Een tip die Rik mee wil geven: “Begin klein. Wij hebben onze groep van twintig leden opgesplitst in tien leden zodat de 1,5 meter echt gewaarborgd kan worden en het overzichtelijk blijft. Als je een hele groep van twintig kinderen die zo ver uit elkaar staan wil aanspreken, moet je hard schreeuwen. Dat zagen we echt niet zitten. We zijn heel blij dat we het zo met twee aparte bijeenkomsten na elkaar hebben kunnen oplossen.”


Steeds beter Rik kijkt terug op een goed verlopen bijeenkomst en ziet ernaar uit om komende zaterdag weer te gaan. Het zal steeds makkelijker gaan, omdat iedereen meer gewend raakt aan het afstand houden. Verder vooruitkijken is spannend. Het hoogtepunt van het jaar is het zomerkamp.


Rik: “We zouden na jaren weer eens naar het buitenland. Dat gaat sowieso niet door. En of het een kamp wordt in Nederland is nog even afwachten. 1 juni hopen we meer te horen van Scouting Nederland.”

Download het advies

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven