Charlotte Post over duurzame coronainitiatievenOntmoeting zit er voorlopig niet in, alle bijeenkomsten zijn afgezegd. Ik mis de initiatiefnemers die ik mag begeleiden, onze gesprekken en contacten met inwoners van Gelderland. In plaats daarvan doen we aan videoconferencing en communiceer ik via skype en hangouts. De beperking confronteert met ‘hoe ik het altijd deed’ en de kwetsbaarheid ervan. Ik wil ervan leren, dingen nu anders doen en lessen trekken voor de toekomst.


Geen boodschap aan verwarring

Inwoners van Gelderland hebben gelukkig geen boodschap aan mijn verwarring en zitten niet stil. Corona-initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond. Burgers die de oproep van Rutte - 'we hebben de hulp van alle 17 miljoen Nederlanders nodig' - letterlijk nemen. Dit burgerinitiatief wordt omarmd en aangemoedigd door de overheid. Gemeenten steken een helpende hand toe en sinds afgelopen woensdag kunnen initiatieven in Gelderland gericht op ‘sociale verbinding in coronatijd’ een beroep doen op financiële ondersteuning door de provincie.


Een kleine rondgang langs de initiatieven in mijn directe omgeving leert me het volgende:

  • Initiatiefnemers zijn niet altijd, maar ook vaak wel ‘nieuwe sterren’ aan het firmament. Voor corona hadden ze het te druk met hun werk, zagen ze de noodzaak niet of werd er geen beroep op hen gedaan.

  • Initiatieven richten zich op het lenigen van acute nood: het bestrijden van eenzaamheid, inzamelen van mondkapjes, het ontwikkelen van leermateriaal voor kinderen die gedwongen thuisonderwijs volgen, koken met overbodige voorraden van restaurants.

  • De initiatiefnemers doen wat maatschappelijke instellingen/organisaties niet ‘mogen’ of inschatten als te riskant (opvangen van psychiatrische patiënten, …..). Nu ondersteuning niet langer georganiseerd wordt door professionals trekken vrijwilligers zich het lot aan van deze groepen mensen en komen in beweging.


De crisis doet ons beseffen dat we afhankelijker van elkaar zijn dan we wellicht dachten.

Voor elkaar zorgen geeft je leven betekenis

Voor elkaar zorgen - en aandacht hebben voor de kwetsbare wereld om ons heen - geeft je leven betekenis. Het vraagt enige aanpassing, maar we kunnen beter zonder allerlei dingen waarvan we eerst dachten niet zonder te kunnen. En we (her)ontdekken activiteiten waar we (tot onze verbazing wellicht?) bijzonder veel plezier aan beleven.


Hoe kunnen we het gevoel en de nieuwe inzichten die ons ten deel vallen vasthouden? Ook als straks de epidemie is gaan liggen en we allemaal weer naar school en naar ons werk mogen? Hoe voorkomen we dat we straks en masse weer in het vliegtuig stappen als het weer mag. Terwijl we wellicht net op een andere manier invulling hadden gegeven aan onze behoefte om te reizen.


En zou het niet jammer zijn als we vergeten dat we ook kwetsbaar en afhankelijk van elkaar zijn en hoe belangrijk en fijn het is om voor elkaar te zorgen?

De zelforganiserende kracht van mensen

Wellicht is het goed dat professionals zich na de crisis terughoudend opstellen, initiatieven niet overnemen of onmogelijk maken, hoe groot ons ‘helpende hart’ ook is. Laten we een ondersteunende kracht zijn, verbindend en gericht op het borgen van de zelforganiserende kracht van mensen. Zodat de initiatieven die zijn ontstaan in tijden van corona een positieve en blijvende herinnering zijn aan deze bijzondere tijd.

0 keer bekeken

CONTACT

vraag@leefbaarheidgld.nl

© 2020 Leefbaarheidsalliantie Gelderland I Privacyverklaring

logo-leefbaarheidsalliantie.png
  • White Houzz Icon
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • Spotify
  • White YouTube Icon