Bruggen bouwen met theater


Ik wil dat het slaagt! is een serie van zes blogs, waarin initiatiefnemers vertellen hoe zijn hun ideeën waarmaken. Blog 2#6: Een plan maken.  

Zeventig culturen leven samen in de wijk Malburgen in Arnhem. “We leven langs elkaar heen, maar welk verhaal schuilt er achter de mensen?” vroeg Freija Poll zich af. Samen met Arash en Inez is ze theatergroep OverMalbruggen gestart om het persoonlijke verhaal van wijkbewoners voor het voetlicht te brengen. Gewoon beginnen. Een uitgewerkt plan kwam later. OverMalbruggen biedt mensen uit de wijk een podium om hun verhaal te vertellen en zo begrip te creëren voor elkaar. Freija zelf heeft altijd in haar vrije tijd theater gespeeld en ziet kunst als mooi middel om je uit te kunnen drukken. Via via kwam ze in contact met Arash, een acteur die zijn kennis graag wil overbrengen op anderen, en met Inez, die dramatherapie studeert. Iedereen heeft een verhaal De mensen die meedoen zijn net zo divers als de wijk: verschillende culturen, mensen uit de bijstand, vluchtelingen, jongeren, iedereen is welkom. In wekelijkse repetities werken ze samen toe naar een voorstelling in de wijk. Ze hebben al op het Ruimtekoersfestival opgetreden en waren ze te zien in het Bruishuis. “Het is prachtig om mee te maken dat mensen in de lessen van Arash verhalen delen, die ze eigenlijk nooit aan iemand vertellen”, ervaart Freija. “Het toneel brengt iets bijzonders teweeg. Je merkt dat ook bij het publiek, als we na de voorstelling met hen in gesprek gaan. Mensen zijn geraakt door verhalen, het onverwachte of juist de herkenning.”

Ingewikkelde subsidies Subsidie is wel een dingetje, want hoewel het vooral heel veel plezier geeft zijn er natuurlijk wel de nodige kosten en zouden ze Arash graag voor zijn lessen willen betalen. Na een aantal teleurstellende afwijzingen bij verschillende fondsen heeft OverMalbruggen ook een beroep gedaan op de leefbaarheidssubsidie van de provincie Gelderland. Freija: “Soms dien je een aanvraag in zonder zeker te weten of het echt bij het fonds past. De provincie werkt met een vooraanvraag. Zo weet je snel of je plan kans maakt. Dat kan veel werk besparen.” Voor de aanvraag bij de provincie had Freija contact met een adviseur van de Leefbaarheidsalliantie. Wat leverde dat op?  

Op weg naar een kansrijke aanvraag “Ik voelde me echt geholpen om een kansrijke aanvraag in te dienen. De adviseur keek mee en gaf veel tips. Dit gaf mij echt een positief gevoel. Subsidie kan om de stomste dingetjes afgewezen worden en dan is het gewoon heel fijn dat er iemand meekijkt van: joh, dit of dat zou ik toch nog anders doen. Ook na het maken van het plan kregen we feedback om het nog scherper te stellen. Ik vond het heel prettig dat ik elke vraag gewoon even kon stellen. Ik vond de aanvraag best ingewikkeld.”

Op één lijn “Maar wat ik eerst onderschat had, was de waarde van een goed plan.” Freija wil aan nieuwe aanvragers meegeven dat het belangrijk is om met de mensen met wie je de aanvraag doet echt goed te bedenken wat je precies wilt. “Je hebt allemaal je eigen ideeën, zo heeft Arash vanuit zijn achtergrond als acteur en migrant een ander beeld van theater dan ik. Daar kom je pas achter als je echt goed met elkaar in gesprek gaat. Maak met elkaar duidelijke keuzes, dat helpt enorm bij het doen van de aanvraag. Dit was ook een advies vanuit de Leefbaarheidsalliantie: als je een aanvraag wil indienen, moet je op een lijn zitten. En dat je een format aangereikt krijgt en tips hoe andere initiatieven het hebben aangepakt is natuurlijk ook handig.”

PS. De aanvraag voor een Leefbaarheidssubsidie van OverMalburggen is toegekend.

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven