Begin klein voor een grotere wereld


Horecazaken zijn gesloten of proberen met een afhaalservice toch open te blijven. Er is opeens tijd om klusjes te doen: een opknapbeurt of een grondige schoonmaakbeurt. Dit is ook een uitgelezen kans om de toegankelijkheid van je onderneming te verbeteren!  

In deze tijd kijken we meer naar elkaar om. En om dat vast te houden moeten we juist nu veranderingen doorvoeren. We zijn allemaal veel thuis. We begrijpen hierdoor beter hoe het is om niet overal heen te kunnen, om beperkt te zijn. Mensen met een beperking ervaren dit al veel langer. Een goed moment om daar verandering in te brengen. Misschien wil je wel toegankelijker zijn, maar weet je niet hoe. 

Denk in mogelijkheden 

Het is makkelijker dan je denkt en elke kleine aanpassing telt. Denk bij het toegankelijker maken van je onderneming niet alleen aan grote aanpassingen zoals het plaatsen van liften of het doorbreken van muren. Maar juist aan de kleine kansen die er zijn. Heb je een trap bij de entree, maar is er alternatieve ingang? Geef dit aan op je website. Zo weten bezoekers waar ze aan toe zijn. Toegankelijk zijn is een houding en hoeft niet direct fysiek te zijn. 

Kleine oplossingen

Drempel? Een oprijplaat wordt vaak vergoed door de gemeente. Zware deuren? Een deurstopper kan al het verschil maken. Een klein toilet? Plaats beugels aan de muur. En misschien kan de wc-deur, doordat de rolstoel in de deuropening staat, niet dicht maar de tussenruimte met wasbak wel. Zorg dan voor een slot op die deur. Als een toilet in een kelder zit, dan hebben de buren aan de overkant misschien wel een toegankelijk toilet waar je klanten gebruik van mogen maken. Ga met andere ondernemers in gesprek en werk samen aan meer toegankelijke horeca. 

Grotere wereld 

Heb je iemand die blind is of in een rolstoel zit al eens gevraagd naar zijn ervaringen? Het kan een wereld voor je openen. Grote kans dat ze graag met je meedenken en je kunnen helpen om oplossingen te vinden. Mensen met een beperking zijn vaak trouwe klanten, als ze eenmaal weten dat ze bij jou terecht kunnen. Als je onderneming beter toegankelijk is, kunnen ook mensen met een tijdelijke beperking bij je terecht. Als iemand zijn been breekt, wil je die ook graag als klant houden. Ook als je doelgroep hip en jong is, is het geen excuus om niet toegankelijk te zijn. Toegankelijkheid gaat hand in hand met inclusie. 

Heb jij een goed idee of juist hulp nodig om jouw onderneming of horeca gelegenheid toegankelijk(er) te maken? Deel het!

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven