banners-website-kennislab-02.jpg

Reis mee naar de toekomst van jouw buurt- of dorpshuis!

 

Als bestuurslid of vrijwilliger van een dorps- of buurthuis ben je bezig om van jouw dorps- of buurthuis een succes te maken. Je flyert, vraagt aan mensen of zij vrijwilliger willen worden en je brainstormt met elkaar over de exploitatie. Toch zou je nóg een stap verder willen zetten. Daar gaan we in het Kennislab mee aan de slag. 

We trappen af met een startbijeenkomsten waar we kijken in de 'glazen bol' van jouw dorps- of buurthuis. Wat hebben jullie nodig om klaar te zijn voor de toekomst? Een belangrijke stap is jullie sociale missie. Aan welk maatschappelijk probleem werk je? Welke oplossing bied je? Voor wie, waar en met welke activiteiten? We maken een start met jullie business model canvas. 

Bijeenkomsten 

Het Kennislab is opgedeeld in 3 thema’s, waarmee jij jouw canvas aanvult. Per thema worden 4 bijeenkomsten georganiseerd in verschillende dorps- en buurthuizen in Gelderland. We zoeken steeds de samenwerking op. Je kunt je per thema inschrijven, maar je mag ze natuurlijk ook allemaal doen! 

 

 

De thema's 

Thema 1: Vrijwilligers

Dorps- en buurthuizen zijn bij uitstek de plek waar mensen elkaar ontmoeten. Het is een gebouw van iedereen, maar het zijn de mensen, die maken dat je er graag komt. Maar hoe zorg je er als dorps- of buurthuis voor dat je die vrijwilligers vindt en behoudt? 

We behandelen de volgende onderwerpen:

 • Verenigingsscan: we kijken naar de cruciale onderdelen van jouw dorps- of buurthuis en waar je kunt verbeteren. 

 • Vrijwilligersbeleid: we nemen je mee in het vormgeven van een in deze tijd passend vrijwilligersbeleid.

 • Jongeren: we delen ervaringen van actieve jongeren die vrijwilliger zijn.

 • Besturen 2.0:  we kijken naar een nieuwe organisatievorm en wat dat vraagt van het bestuur en de vrijwilligers. 

 

Thema 2: Exploitatie, beheer en organisatie

Jouw (sociale) missie is een mooi vertrekpunt voor het formuleren van een impact doelstelling. Daarna gaan we aan de slag met de volgende onderwerpen:

 

 • Exploitatie: we kijken naar kosten en inkomsten, maar vooral naar de kansen die daar liggen. 

 • Investeren en financieren: we nemen je mee in de kansen en de balans tussen eigen- en vreemd vermogen

 • Sociaal ondernemen: we onderzoeken hoe  je als buurthuis een sociale onderneming of misschien wel een wijkbedrijf wordt

 • Duurzaamheid en circulariteit: we blikken vooruit op de toekomst van circulair en natuurinclusief (ver)bouwen en de quickwins als het gaat om energie besparen. 
   

Thema 3: Marketing & Communicatie

Geregeld post je iets op facebook en zet je een stukje in de lokale krant. Toch is je bereik niet optimaal en zou je graag een paar extra stappen meer zetten om jouw (potentiële) doelgroep te bereiken. Daarom werken we aan de volgende onderwerpen:

 • Doelgroep en diensten definiëren: we geven antwoord op de vraag wie jouw doelgroepen zijn en welke behoeften zij hebben. 

 • Communicatie: we brengen de klantreis en nieuwe contactmomenten tussen jou en jouw doelgroep in kaart.  

 • Creatieve ideeën bedenken: we werken aan een gerichte campagne met out-of-the-box manieren om jouw communicatiedoelen te behalen. 

 • Campagne bouwen: we bundelen jouw ideeën tot een sterke campagne. 

 

Enthousiast geworden? Laat je e-mail adres achter en blijf op de hoogte!

Het Kennislab start begin 2022. Per thema wordt er 1 avond in de maand een bijeenkomst gegeven. Je kan je aanmelden met een tweetal per dorpshuis. Voor meerdere thema’s opgeven is mogelijk. Deelname is gratis.

kennislab-thema-overzicht_4x.png