Blog

Invloed op je leefomgeving: hoe doe je dat?

Adviseur

Aan-Age Dijkstra

Ontmoeting & contact

Herken je dat: een leegstaand pand in de wijk waar je met je buurtgenoten een ontmoetingsplek van wilt maken? Een idee om meer sociale samenhang in je dorp te krijgen? Of vind je dat je het beheer van de speeltuin in de buurt een stuk beter zou kunnen uitvoeren dan de gemeente het nu doet? Je bent niet de enige. Steeds meer inwoners willen namelijk zelf invloed uitoefenen op hun leefomgeving. Maar hoe doe je dat, als inwoner regie nemen over je eigen leefomgeving? En waar moet je beginnen? Wij geven je een aantal praktische voorbeelden om van te leren.

 

Invloed op mijn leefomgeving, wat heb ik daaraan?

Omdat je daarmee kunt veranderen of realiseren wat jij belangrijk vindt. Vind je bijvoorbeeld dat er een speeltuin of dorpshuis moet komen in je wijk? Of wil je dat er meer activiteiten in je buurt worden georganiseerd? Als je een goed idee hebt: ga er mee aan de slag!

Hoe moeilijk kan het zijn?

Laten we eerlijk zijn: je moet een lange adem hebben en er zullen zeker hobbels op jullie weg komen. Maar het geeft ook veel voldoening om samen aan de slag te gaan. Je leert er veel van en je krijgt samen iets voor elkaar, dat precies past bij jullie wijk of dorp.

Maar kost dat niet heel veel tijd?

Nee, dat hoeft niet. Je hoeft niet meteen een stichting op te richten of een hele papierwinkel aan formulieren in te vullen om aan de leefbaarheid in je buurt te werken. Ook een buurtWhatsapp-groep is bijvoorbeeld een laagdrempelige manier om verbondenheid in de je buurt te krijgen. Vaak zijn de grote bewonersinitiatieven, zoals een buurtcoƶperatie, ook klein begonnen.

 

Leefbaarheid is toch een taak van de gemeente?

Ja en nee! Samen zijn we verantwoordelijk voor de leefomgeving. De gemeente draagt daar inderdaad ook aan bij en heeft daar wettelijke taken voor. Maar gemeenten en andere overheden zijn vaak erg blij met inwoners die initiatief nemen voor hun omgeving.

Daarnaast staat ook steeds vaker in de wet dat de overheid jou als inwoner moet betrekken bij wat ze bedenken en doen. Voorbeelden hiervan zijn de participatieverordening en het uitdaagrecht. De gemeente en andere overheden willen dus niet alleen, maar ze moeten ook. Dit biedt voor jou als inwoner mogelijkheden.

Als ik aan de slag wil, kan ik dan hulp krijgen?

Ja, dat kan. Daarvoor zijn we er als Leefbaarheidsalliantie. Heb je een goed idee voor je wijk of buurt, maar weet je bijvoorbeeld niet precies waar je moet beginnen, hoe je je plan op papier zet of het financiert? Of wil je je initiatief door ontwikkelen en heb je daar hulp bij nodig? Dan kunnen wij je als Leefbaarheidsalliantie gratis helpen. Wanneer en waarmee we je kunnen helpen, dat lees je op onze website. En bekijk ook even onze kennisbank, die vol staat met handreikingen, kenniskaarten en ander nuttig materiaal.

Ook een buurtWhatsapp-groep is een laagdrempelige manier om verbondenheid in de je buurt te krijgen.

Ik heb er zin in! Wat kan ik doen?

Er is van alles mogelijk. Maar om je wat inspiratie te geven, lichten we een aantal mogelijkheden uit. Deze hebben we opgedeeld in vier categorieƫn, van laagdrempelig naar grootschalig, en langs de meetlat van tijdinvestering, invloed en kennis gelegd. We tonen je ook bestaande voorbeelden.

 

Nieuwsgierig naar de volledige blog?

Die kan je hier lezen. Voor meer informatie contacteer Aan-Age Dijkstra, Odile Jansen, Sylvia Sikkema of Tijmen van Kuijk.