‘Van idee naar werkelijkheid’ is een serie van zes blogs, waarin initiatiefnemers vertellen hoe zijn hun ideeën waarmaken. Blog 4#6: Een aanvraag indienen.
Stilzitten is aan Koos, 82 jaar, niet besteed. Een paar jaar geleden bedacht hij met een aantal bewoners dat het zo mooi zou zijn om bij hun appartementen een openbare tuin te hebben. “Maar dat kost toch best wat geld en we hadden geen idee hoe we daaraan moesten komen. Via een opbouwwerker kwamen we bij de Leefbaarheidsalliantie terecht. Zo kregen we hulp bij het indienen van een subsidieaanvraag bij de provincie Gelderland. Binnen zes weken stond het geld op de rekening!”
“Iedereen die bij mij op bezoek komt, maakt een opmerking over de mooie tuin.” Koos heeft er vanuit zijn appartement het volle zicht op. Een paar jaar geleden organiseerde de bewonerscommissie, waar Koos in zit, een bijeenkomst om bewoners te vragen naar hun ideeën voor de buurt. “We wilden de boel verfraaien. We gingen met elkaar aan de slag en tekenden allerlei ideeën. Zo kwamen we op het idee voor een ontmoetingsplek in de vorm van een gemeenschappelijke tuin, waar iedereen welkom is. Maar vervolgens hadden we geen idee waar we moesten beginnen.” Gelukkig was daar Jan, een opbouwwerker van Stimenz, die hielp bij het maken van een plan en het leggen van contact met de gemeente en de woningbouwcoöperatie.
Aan de slag
“Het was bijzonder om te merken dat zo veel mensen wilden meedenken en meewerken. Dat geeft voldoening. De woningbouwcoöperatie gaf snel toestemming, de plantsoenendienst van de gemeente dacht mee over een geschikte plek en hielp met het beoordelen van het tuinontwerp. We kregen zelfs een extra vuilnisbak voor het tuinafval. Verder stelde de wijkraad geld beschikbaar voor tuingereedschap. Uiteindelijk lag er een ontwerp, maar moesten we nog aan geld komen voor de uitvoering door de hovenier. Dus gingen we op zoek naar geld.”
Een adviseur kwam bij mij langs en heeft hier aan tafel samen met mij doorgenomen wat er voor de aanvraag nodig is.
De juiste papieren
“We hoorden van de leefbaarheidssubsidie van de provincie Gelderland. Behoorlijk wat vragen, die je via de computer moet beantwoorden. Via Jan, kwamen we bij de Leefbaarheidsalliantie terecht. Een adviseur kwam bij mij langs en heeft hier aan tafel samen met mij doorgenomen wat er voor de aanvraag nodig is. Ze heeft me geholpen bij het verzamelen van de juiste papieren en het indienen van de aanvraag. Zonder haar hadden we dit niet voor elkaar gekregen. Je weet gewoon niet waar te beginnen. Nu was het binnen een paar weken geregeld en konden we aan de slag.”
Bij elkaar komen als mens
“We werken met een vaste groep in de tuin. Als er onkruid is, dan gaan we aan de slag. Er zijn vanzelf mensen die dan aanhaken en komen helpen. Weet je wat mooi is? Een man die steeds veel kritiek had, is nu een van de meest enthousiaste mensen die meewerkt in de tuin.” Inmiddels is de tuin helemaal vol en zijn alle moestuinbakken ook verdeeld onder bewoners. “Een Vietnamees gezin stond hier laatst aan de deur met een zakje peultjes dat ze zelf hadden gekweekt. Mensen die langslopen blijven staan voor een praatje. En mensen gaan gewoon in de tuin zitten lunchen, het geeft gezelligheid. Als je aan het werk bent, ontmoet je vanzelf anderen. En daar gaat het om hé? Gewoon bij elkaar komen als mens.”