Blog

(Eenzame) jongeren op het platteland

16 maart 2020, minister president Mark Rutte spreekt het volk toe; we gaan een tijd in van ‘intelligente lockdown’,‘social distancing’ en ‘anderhalve-meter-afstand maatschappij’. Voorlopig geen fysieke bijeenkomsten meer, dus geen vergaderingen of bijeenkomsten voor veel vrijwilligers in de avonduren. Heerlijk! Er hoefde even helemaal niks. Er kon een streep door de afspraken in de agenda en je kon eindelijk dat boek eens uitlezen.

En nu?

Maar we zijn nu een aantal weken verder. Het boek is uit, je bent uitgekeken op Netflix en alle muren zien er weer geweldig uit. Maar die pas geverfde muren beginnen zo langzamerhand toch wel een beetje op je af te komen… En nu?

Het platteland van Gelderland

Het Gelderse platteland is een omgeving die zich kenmerkt door rust, ruimte, noaberschap en gemoedelijkheid. Het dorp waar je iedereen kent, waar je altijd wel bekenden tegen komt. De meeste jongeren die hier wonen zijn aangesloten bij allerlei verenigingen, clubs of organisaties en zijn dus vaak ‘de hort op’. Maar nu zit je ineens thuis. Mensen die gewend zijn om altijd bezig te zijn, beginnen zich nu te vervelen en zelfs eenzaam te voelen. Het platteland is anders dan een stad, waar jongeren bijvoorbeeld (studenten-)huizen met elkaar delen.

Als je als jongere woont op het platteland of in het dorp, dan is het stil. Kenmerken die eerst aantrekkelijk waren, beginnen nu een beetje beangstigend te worden. En hoewel je via Whatsapp je vrienden nog gewoon spreekt zijn de gespreksonderwerpen inmiddels wel minimaal.

 

Wat moet je met rust, ruimte en gemoedelijkheid als je dit niet met anderen kunt delen?

Het nieuwe samenkomen?

De lokale jongerenverenigingen in Gelderland willen graag iets voor hun leden doen en zijn druk zoekende naar alternatieve manieren om samen te komen en er voor elkaar te kunnen zijn. Zo willen zij de eenzaamheid onder jongeren een halt toeroepen. Dit doen zij onder andere door een groepsapp aan te maken voor alle leden, online vergaderingen te organiseren en via apps als houseparty samen te komen voor een spelletje of een dansje.

Je hoort er misschien niet zoveel over, maar vergeet de eenzame jongeren in deze tijd ook zeker niet. Klik hier voor meer informatie.