Blog

Een huis met uitbouwmogelijkheden

Leestijd: 2 minuten

Het afgelopen jaar heb ik als lid van de beoordelingscommissie van Pak An de mooiste en gekste ideeën langs zien komen. Bij de één jaar oude stichting van Grolsch en de Zwarte Cross zagen we aanvragen van geniale dorpsgekken en ondernemende Willie Wortels. Maar ook van dwarsdenkers die het systeem willen veranderen. Dit is zo’n verhaal; van Hisham el Doeri.

Op zoek naar je talent

Hisham is geboren in Libanon, heeft Irakese ouders, maar is opgegroeid in Neede en heeft een plat Achterhoeks accent. Hij heeft een periode flink in de problemen gezeten. Geen dak boven zijn hoofd, verslaving, dat soort dingen. Op een gegeven moment is hij bij Mijn School terechtgekomen. Dat is een initiatief van het Graafschap College, voor leerlingen die om wat voor reden dan ook moeilijk hun weg kunnen vinden in het normale onderwijs. Voor Hisham was dat het moment waarop het roer omging. De instanties waar hij tot dan toe mee te maken had, waren vooral aan het duwen en trekken aan wat er allemaal niet goed ging. Mijn School – waar mijn zus docent is – begeleidt heel intensief. Ze gaan uit van wat je kunt, zoeken met jou uit welke talenten je kunt benutten. Als je daar niet op komt dagen laten ze je niet los, maar beschouwen ze het als een signaal dat hun begeleiding niet aansluit. Dat was voor Hisham de juiste knop: kijken naar wat er goed gaat, in plaats van focussen op het negatieve.

Ons Huis

Maar wat is dat geweldige idee dan? Vanuit zijn opleiding heeft Hisham het initiatief ‘Ons Huis’ opgezet. Dat is letterlijk een huis, waar hij zelf woont en ruimte biedt aan twee of drie jongeren die dezelfde problemen hebben als hij zelf heeft gehad. Jongeren waarbij het ‘reguliere instanties’ niet lukt aansluiting te krijgen en die geen geschikte woning kunnen vinden. Hij begeleidt hen als ervaringsdeskundige. Hij geeft hen steun in de rug bij het bereiken van de doelen die ze zichzelf stellen. April 2017 is het eerste ‘Ons Huis’ geopend.

Advies

Ons Huis is opgezet buiten het systeem om. Geen bureaucratische procedures, maar met behulp van de bakker en schilder om de hoek. Met een goed verhaal en met succes; zo heeft de woningcorporatie een huis beschikbaar gesteld om te huren. Pak An heeft onder andere geregeld dat Hisham kosteloos zijn stichting op kon richten. Maar hoe krijg je het nou voor elkaar om dit op andere plekken te herhalen? Of is het een eenmalig succes, dat te danken is aan het charisma van Hisham?

Geen eendagsvlieg

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het geen ‘one hit wonder’ wordt? Dat is spannend. Gaat het lukken om het idee verder te ontwikkelen terwijl het zo haaks staat op de systeemwereld? Slagen we er in om het succes te kopiëren en de handen op elkaar te krijgen voor een tweede, een derde, een zevende ‘Ons Huis’?

Dat zijn de boeiende vragen waar we hem als Leefbaarheidsalliantie en Pak An mee kunnen helpen. Hoe faciliteer je een aanpakker als Hisham, die iets voor elkaar weet te krijgen wat veel anderen niet lukt?