Blog

De sleutel tot toegankelijkheid

Leestijd: 2 minuten

“Kan je als je in een rolstoel zit douchen?” vraagt het jongetje aan de man. “Natuurlijk! Ik heb een stoel in mijn douche staan.” Het jongetje probeert zich voor te stellen hoe de man elke ochtend uit zijn eigen rolstoel op die stoel klimt en op zijn manier doucht zoals ieder ander. “Ik zou ook wel zittend willen douchen!” roept het jongetje. Als je je in een ander verplaatst en vragen stelt, kom je van alles te weten. Laten we dat vaker doen.

Invullen zonder te vragen

Kun je als je blind bent ook minister worden? Kun je zonder benen autorijden? Kinderen vragen zonder filter. Als we ouder worden vullen we veel sneller iets voor een ander in. Dit gebeurt vaak ongemerkt. Alleen bij dat ‘invullen’ gaat het nogal eens mis. Adviseur Tirzah herkent dit. “Ik zit nu drie jaar in een rolstoel en het komt regelmatig voor dat een voorbijganger mij op straat ineens gaat duwen. Mensen houden ook heel vaak een deur voor me open. Terwijl ik dat prima zelf kan en het is eigenlijk ook wel goed voor me om zoveel mogelijk zelf te bewegen. Het is fijner als mensen vragen of ik geduwd wil worden of dat ze de deur open moeten houden. Dan kan ik daar antwoord op geven.”

Hoge drempel

Mensen met een fysieke beperking willen net als ieder ander kunnen meedoen. Dit gaat alleen niet altijd vanzelf. Want hoe kun je meesporten als het sportcomplex een hoge drempel bij de ingang heeft? En hoe kun je gezellig uit eten als een restaurant geen aangepast toilet heeft? Hoe reis je als slechtziende met de bus als het niet goed aangegeven is waar de bushalte zich bevindt?

Verschil in toegankelijkheid

Om mee te kunnen doen moet je omgeving toegankelijk zijn. Sommige plekken zijn heel toegankelijk, andere helemaal niet. Hoe komt het dat er verschil in zit? Wat moet er aangepast zijn voor mensen met een beperking of chronische ziekte om mee te kunnen doen? Wat betekent het om niet mee te kunnen doen? Veel vragen: vanuit de Leefbaarheidsalliantie gaan we op zoek naar antwoorden en delen onze ervaringen.

Vragen, vragen, vragen

Door vragen te stellen en kennis te delen zorgen we voor meer bewustwording. Dat is tenslotte de sleutel tot toegankelijkheid. Wij willen het gesprek aangaan. Met jong en oud. Toegankelijkheid is een mentaliteit. Welke vragen zou jij willen stellen aan iemand die bijvoorbeeld doof, blind of een rolstoelgebruiker is?