Alles wat je moet weten

Gehoord 

"Samen met de adviseurs van de alliantie hebben wij ons project succesvol gerealiseerd"

wat-is-een-inwonersinitiraitef@4x.png

Wat is een bewonersinitiatief?

Een bewonersinitiatief is een samenwerking tussen bewoners die hun omgeving willen verbeteren en voor meer verbinding willen zorgen. Bijvoorbeeld met een project om de buurt schoner te maken. Een plan voor een nieuw ontmoetingspunt waar jong en oud zich welkom voelt. Of door gezamenlijk een elektrische deelauto aan te schaffen. Er zijn talloze vormen van een bewonersinitiatief te bedenken.

 

Op deze website kan je meer lezen over de initiatieven die de Leefbaarheidsalliantie heeft ondersteund en op welke manier. Staat jouw plan of idee er (nog) niet tussen? Aarzel niet om contact op te nemen, we denken graag mee over de mogelijkheden! 

Drie belangrijke onderwerpen 

Hoe divers de plannen en projecten ook zijn, ieder initiatief krijgt te maken met de volgende drie onderwerpen: financiering, het vinden van vrijwilligers en communicatie. Zonder goede communicatie weet niemand van je bestaan. Zonder vrijwilligers kan je het niet uitvoeren en zonder geld kun je vaak niet verder. Belangrijk dus om deze zaken goed op orde te hebben. De Leefbaarheidsalliantie heeft op deze onderwerpen veel kennis in huis, zodat we je kunnen helpen met een stevige basis voor jouw plan.  

financiering@4x.png

Zo vind je geschikte vrijwilligers

Zonder vrijwilligers komt een project niet van de grond. Het gezamenlijk dragen van de verantwoordelijkheden is een sleutel tot een succesvol, maar vooral ook toekomstbestendig project. Die vrijwilligers komen meestal niet zomaar aanwaaien. De Leefbaarheidsalliantie helpt je met het zoeken naar vrijwilligers, maar geeft ook advies hoe je deze medewerkers aan jouw project kan ‘binden’. Wat maakt het voor vrijwilligers waardevol om hun tijd juist aan jouw project te geven? Het is een vaak vergeten, maar zeer belangrijke vraag om te stellen. Deze en andere tips delen we graag met je, zodat jouw project niet alleen van de grond komt, maar ook een lang leven heeft. 

Vrijwilligers@4x.png
communiceren@4x.png

Communiceren kun je leren

Goede communicatie is een van de voorwaarden om je initiatief succesvol te maken. Hoe meer mensen weten van jouw project, hoe meer mensen betrokken zullen raken. Toch is het opstellen en uitvoeren van een communicatieplan nog niet zo simpel. Niet alle betrokken vrijwilligers zullen bijvoorbeeld even behendig zijn met sociale media, het schrijven van een aantrekkelijk persbericht of het ontwerpen van een flyer. De Leefbaarheidsalliantie heeft een groot aanbod op het gebied van communicatie. Denk aan online trainingen, werkboeken en natuurlijk advies op maat. We helpen je graag op weg naar een praktisch en behapbaar communicatieplan! 

financiering@4x.png

Hoe financier ik mijn project

Voor een goed idee is altijd geld. Maar, waar vind je dat geld dan? En hoe ziet een goede begroting er eigenlijk uit? Hoe zit dat met het beheer en bijkomende verantwoordelijkheden? Er komen bij financiering altijd een hoop vragen kijken. Op sommige van die vragen weten we direct het antwoord, bij andere vragen helpen we je graag zoeken naar dat antwoord. De Leefbaarheidsalliantie kan je adviseren op het gebied van subsidies en fondsen, maar ook helpen een goede begroting te maken en advies geven over rechtsvormen zoals stichting of coöperatie. En heb je al eens nagedacht of je echt geld nodig hebt? Er blijkt veel te kunnen zonder geld, of toch in elk geval met minder. Daar zijn inspirerende voorbeelden van.